Uppdatera sovrummet med enkel renovering

Inredning har stor betydelse för hur vi trivs hemma. Hemmet ska vara en plats där du känner dig trygg och väl till mods, vilket påverkas en hel del av hur det är gestaltat. Ändå riskerar val av inredning ibland att bli slentrianmässigt, när andra saker, som arbete och familj, ska hinnas med.

Ofta består möblemanget av ett hopplock från tidigare hem, eller kan tvärtom vara inköpt i sin helhet på ett större varuhus, vilket tenderar till att ge en alltför opersonlig helhet. Att uppdatera ett eller flera rum kan därför bli ett välkommet familjeprojekt, som ger stor tillfredsställelse i efterhand.

Hitta grundstilen

Steg ett när du ska göra en förändring i till exempel ditt sovrum är att fundera på vilken stil och färgskala du vill utgå ifrån. Exempel på saker som gör stor skillnad för atmosfären i rummet är att måla om tak eller väggar, tapetsera om eller kanske lägga in en heltäckningsmatta. För alla tre alternativen krävs det lite efterforskningar och förberedelser, så att resultatet blir som du tänkt dig. En heltäckningsmatta har flera fördelar, inte minst under kalla vintermorgnar när du ska stiga upp tidigt. För att kolla upp detta närmare och titta på olika alternativ kan du bland annat besöka Mattplattor.se.

Måla om eller skapa en fondvägg

Om du trots allt vill ha kvar ditt trägolv, som kanske är i original från när huset byggdes, kan ommålning vara ett spännande alternativ. När man pratar om att ”måla om” tänker de flesta automatiskt på väggarna, men att istället måla om taket blir ett okonventionellt stildrag, och kanske en rolig snackis när du har gäster hemma. Särskilt om du har lite lågt i tak bör du tänka på att välja en tillräckligt ljus färg, för att skapa rymd och en luftig känsla. En annan variant är att tapetsera eller måla en fondvägg i kontrasterande färg eller mönster gentemot resten av rummet.