Ta hand om din utomhusmiljö – beskär dina träd

För att dina träd ska må bra och se fina ut behöver du beskära dem ibland. Det är ingen lätt uppgift såvida du inte är kunnig och vet vad du gör. En felaktig beskärning kan göra mer skada än nytta, så det gäller att vara varsam.

Varför beskära träd?

Genom beskärning avlastar du och balanserar grenarna så att trädet blir stabilt och får en vacker trädkrona. Samtidigt når ljuset lättare de mörkare delarna av din trädgård, vilket gynnar de andra växterna. Regelbunden underhållsbeskärning av fruktträd ger också bättre förutsättningar för trädet att bära frukt och kvaliteten på frukten blir bättre.

När ska jag beskära träden?

Vi brukar prata om att JAS-perioden (juli, augusti och september) är en bra tid att beskära de flesta träd. Våren är ingen bra tid eftersom träden då savar, det vill säga blöder kraftigt. Tänk bara på att vänta med beskärningen av fruktträd till efter skörden.

Anlita en arborist

Känner du att du inte riktigt rår på hantverket att beskära dina träd själv så är det en god idé att anlita en arborist. Då vet du att arbetet blir rätt utfört av en fackman. Dessutom slipper du riskera din hälsa genom att trilla ner från stegen. Läs mer här om du vill ha hjälp av ett riktigt proffs!