Vackert till köket

Lantligt kök

Köket är hemmets mest sociala rum. Här samlas familjen flera gånger om dagen och det är ofta här dagen börjar med en frukost eller kanske en snabb kopp kaffe. Köket är en perfekt plats att leka med färg- och stilmässigt och kan omvandlas efter humör eller årstid.

Det behöver inte varken kosta eller ta mycket tid för att göra en förändring och få sitt kök att kännas nytt och fräscht. Med små medel kan man göra stora förändringar.Något som är prisvärt, går snabbt och ger kraftfull effekt är att byta ut smådetaljer som knoppar, textilier, krokar, lampor och dekorativa föremål som vaser, blomkrukor och ljusstakar. Genom att byta ut och ställa fram vacker keramik eller låta dina köksredskap ligga framme kan du skapa allt från en rustik till poppig känsla i köket beroende på vilka stil- och färgval du gör. Om din yta är mer begränsad kan du arbeta med hänganordningar t.ex. under överskåpen och låta dekorativa älsklingsprylar hänga tillsammans med slevarna. Välj hängande krukor för örterna och varför inte sätta upp dina favoritviner på väggen?

En gnutta färg på väggarna eller förändring av köksluckor kan ge dig ett helt nytt rum. Med hjälp av vägg- och kakeldekorer slipper du måla men kan ge väggarna ett rejält ansiktslyft. Om du istället vill ha en mer varierad tillvaro kan du välja att förändra de delar av ditt kök som byts ut ofta och enkelt till exempel textilierna.

Tänk så många olika slags textilier vi har i vårt kök som med en ny färgkombination och stil kan förvandla hela rummet! Vi använder dagligen kökshanddukar, grytlappar, bordsdukar och servetter för praktiska ändamål. Vem säger att det inte kan vara riktigt snyggt också? Genom att färgkombinera starka kontraster kan du göra rummet mer livligt och uppiggande eller kanske välja en enhetlig färg för att bryta av med en annan i de andra köksdetaljerna? De mest iögonfallande textilierna sitter förmodligen på en gardinstång över fönstret. Ibland tänker vi inte på hur mycket plats ett par gardiner tar. Vi kanske väljer ett par blygsamma gardiner enbart för att bli av med den där kala känslan som ett par nakna fönsterkarmar ger, men varför inte välja ett par gardiner som lyfter hela köket? Kombinationen köksduk och köksgardiner ger två stora ytor färg som du kan leka med efter tycke och smak och sätta din alldeles egna personliga prägel på.

Ett hemtrevligt kök som man vill vistas i och som bjuder in till umgänge och matlagning, gör att vardagen blir mycket trevligare.