Förbättrad ergonomi i hemmet

Ergonomi kan låta som ett lite ”tråkigt” ord, men dess betydelse är desto viktigare. Ergonomi har med hälsa att göra och handlar om att kunna leva ett långt och lyckligt liv utan onödig smärta eller annan kroppslig begränsning.

Många pratar om ergonomi på arbetsplatsen, men det är minst lika viktigt att tänka ergonomiskt i hemmet, där du trots allt tillbringar mer än en tredjedel av ditt liv. Hem-ergonomi kan innebära flera olika saker, och hänger till stor del samman med din inredning, inklusive saker som möblemang, belysning och redskap för kök och trädgård. I den här artikeln tar vi upp några grundläggande exempel.

Avlasta lederna

En aspekt av ergonomi som du kanske inte tänker på så ofta är hur kroppen belastas av att stå stilla upprätt under längre perioder, medan du till exempel stryker kläder, lagar mat vid spisen eller gör något annat vid en bänk i köket, som att rensa en råvara eller hacka stora mängder grönsaker.

Att stå stilla på det sättet är i själva verket jobbigare för framförallt lederna, som knä och höft, än att vara mer rörlig. Lite som att stå i kassan i en butik. Här kan en ergonomisk matta att stå på ge oss stora fördelar ur hälsosynpunkt.

Lyft rätt och hjälp varandra

Det går nästan inte att prata ergonomi utan att ta upp detta med lyftteknik. Även här är det lätt att glömma bort sig när du är hemma och fixar. Grundläggande för bra lyft är att jobba med böjda ben, rak rygg och gott magstöd. På det viset får du dessutom lite vardagsträning på köpet.

Tänk även på att våga ta hjälp av andra när du ska lyfta tyngre föremål och/eller saker som är otympliga. Tillsammans är ni starkare och kan undvika skador på grund av överansträngning eller bristningar. En annan sak att fundera över är arbetshöjden i till exempel kök, verkstad eller för ditt skrivbord.