Hur många lampor behöver ett rum?

Belysningen är en viktigt del av alla hemmets rum från kök och badrum till vardagsrum och sovrum. Bra belysning är dock något som kräver tid och arbete. Och en av de vanligaste frågorna folk har kring belysning är just hur många lampor ett rum egentligen behöver? Därför tänkte vi titta lite närmare på detta.

I nästan alla hem går det att hitta åtminstone ett rum som kan sägas ha bristande belysning i något avseende. Kanske kommer detta från felaktigt placerade lampor, men ofta är just för att det helt enkelt finns för få av dem. Som tur är finns det ju mängder av snygga exemplar där ute som vi kan pryda hemmet med.

Ett normalstort rum behöver allt från 5-10 ljuspunkter för att täcka belysningsbehovet. Variationen beror dels på rummets utformning, men även vilka lampor som använts. Mindre och mer diskreta ljuskällor behöver man alltid fler av för att få samma effekt som större varianter.

Belysningen har dock inte bara uppgiften att göra rummet ljust, även om det självfallet är en mycket central uppgift. Den finns även där för att skapa en vacker miljö och rätt känsla i rummet. Vilken som är den rätta känslan kan ju naturligtvis variera då vi använder många rum på mer än ett vis.

Det är också viktigt hur lamporna fördelas över rummet. Vad du vill satsa på är att ha lampor på flera olika höjder i rummet. Detta kommer skapa en mycket mer intressant samspel mellan ljus och skugga. Om vi börjar uppifrån och går nedåt bör ett rum inkludera så många av de följande som passar in:

  • Taklampa
  • Vägglampa
  • Golvlampa
  • Bordslampa

Och även andra former av belysning, som exempelvis LED-strips eller liknande former av effektbelysning har även sin roll att spela.