Energibespara med tyger

Gardiner

Många hus läker dyrbar energi vilket inte är bra för vårt globala miljötänk. Därför är alla energisparande åtgärder vi kan utföra till nytta för vår miljö, dessutom går det att tänka till och handla smart när du ändå inreder ditt hem. 

Har man problem med att huset känns kallt så bör man åtgärda det och det kan vara svårt som husägare att veta var man ska börja och med vad därför kan det vara en god ide och en billig investering att innan man börjar anlita en energibesiktningsman. Han kan med speciella instrument visa på vars de största läckagen i ditt hus är och vars du får mest effekt av dina satsade slantar.

Oavsett om du har ett nytt hem eller ett gammalt så är det dock oftast dörrar och fönster som är de största värmeläckagen i våra hem. De nya husen har bättre energivärde i deras fönster och dörrar och därför mindre läckage men det är inte alltid säkert att det är så, har man haft otur när man köpt ett färdigt huspaket och leverantören snålat eller att man själv tänker att man drar ner på kostnaderna genom att köpa billigare fönster så har man troligtvis inte så högt energivärde på dem. Det bästa är såklart att byta ut dem till nya men tyvärr är det en rätt dyr åtgärd. Det finns några andra åtgärder du kan utföra för att försöka minimera värmeutsläppen så mycket som möjligt om det inte är möjligt att byta ut dörrar och fönster just nu.

Byt gummilisterna som finns runt dörrar och fönster, en relativt billig åtgärd och eftersom gummi torkar med tiden så kan de ha förlorat sin elasticitet och därför sin tätningsverkan.
Ta dina gamla fönster till en glasmästare och byt ut den innersta rutan till en isolerruta, detta är ofta en tiondels av kostnaden jämfört med ett nytt fönster.
Tjocka mattor på golvet hjälper också till att isolera och gör att golvet inte upplevs lika kallt.

Men när du ändå ska byta gardiner och köpa nya så tänk på att köpa tjocka tyger och mycket tyg. Även rullgardiner i tyg ger en bättre isolering än till exempel persienner i metall. Så vill du göra en insats för miljön så kan du faktiskt göra det när du ändå inreder ditt hem med vackra tyger.