Skapa en ombonad känsla

När man pratar om ett ombonat hem menar ofta att det har en mjukare inredning och i regel även lite neutral färgskala. Ombonat förknippas många gånger med lite mysigare känsla och är något många försöker eftersträva under just höst och vinter.

Materialen man använder i hemmet har en stor betydelse för hur ombonat det uppfattas. En del material, som glas, metall, betong och liknande, är något man bör använda sparsamt om man eftersträvar en mjukare, mer ombonad inredning. Det betyder inte att man ska hålla sig borta från dem överhuvudtaget, men de bör inte vara huvuddelen av ett rums inredning.

Trä är däremot ett bra material att använda för att uppnå den ombonade känslan, men inget går i slutändan upp mot textiler. Här kan butiker som All Interiör vara till stor hjälp. Speciellt om man är lite kreativt lagd och gärna syr eget att pryda hemmet med.

Belysningen blir också en viktig del av detta. Att eftersträva den där mysiga känslan kan man naturligtvis göra genom att tända lite levande ljus, men långt mer praktiskt är det att satsa på lampor med dimmer där man kan gå från klart och ljus till smådunkelt och mysigt på bara en sekund.

Ett annat tips man kan använda sig av är att ta in lite mer av säsongens färger i inredningen. Rött, gult och brunt passar bra för hösten och vintern går gärna i blå och gröna toner. Men undvik helst de mest skrikiga varianterna av dessa färger.

Väldigt mycket skarpa kanter i inredningen kan också motverka den ombonade känslan något. Detta är inget man behöver eftersträva att bli kvitt helt och hållet, men det kan vara bra att hålla i åtanke medan man inreder. Om möjligheten finns att på ett snyggt sätt dölja dessa kan man alltid prova göra det och se vad man tycker om resultatet.