Börja mangla

mangel

Att mangla, något som förr var en otroligt viktigt del i tvättproceduren har idag i mångt och mycket glömts bort. Detta trots att det idag är precis lika givande som förr att använda sig av mangeln.

Fördel

Inget sätt är lika effektivt som en mangel när det kommer till att få stora tygstycken släta. Detta gör mangeln perfekt för saker som lakan, gardiner och dukar.

Många upplever dessutom att det är en mycket speciell och bra känsla att lägga sig i en säng bäddad med nymanglade lakan. En av de som hyllar just detta är svenska artisten Pernilla Wahlgren som i detta blogginlägget beskriver hur det inte finns någon hon gillar mer än att sova i en hotellsäng med nymanglade lakan.

Rätt verktyg

För att mangla behövs först och främst en mangel. Bortsett från den självklarheten så kan det även vara bra att införskaffa sig en sprayflaska så att man lätt kan fukta textilet när man sätter in det i mangeln. Om mangeln har gammalt, sliten eller dålig mangelduk så kan det vara passande att även investera i en ny sådan.

Trots att allt färre manglar så finns manglar fortfarande att köpa på många vitvaruhus även om utbudet ofta är väldigt begränsat.

Rätt tyger

Att mangla passar inte riktigt alla tyger lika bra. Bäst passar tekniken sig för linnevaror, speciellt de som faktiskt är gjorda av lin. Sängkläder gjorda av lin är dessutom de som tjänar mest på mangling då de annars lätt blir väldigt skrynkliga då de torkar.