Tips när du ska köpa första huset

Många drömmer om sitt första hus och när ekonomin är i ordning kommer ivrigheten. En del köpare blir så ivriga att de rusar in i sitt första husköp och får sedan ångra det bittert när misstag och fel uppdagar sig. Inför dina första visningar ska du tänka på det här:

Undersökningsplikt

Vi och många specialister på marknaden kan inte yrka hårdare på din undersökningsplikt som köpare. Den är långtgående och det är svårt att yrka på problem och fel om du inte kan uppvisa att du har fullföljt din undersökningsplikt. Se alltid till att kolla upp objektet noga när ni är på visning.

Redan på visningen ska du inte vara blyg att fråga mäklaren om saker: hur är det med dräneringen, eldragningar, hur gamla är fönster och fasad och så vidare. Öppna på skåp, titta i golvbrunnar och lär dig att hitta vilka fel som är vanliga och hur de ser ut.

Därefter behöver du ta in en besiktningsman som söker genom hela huset. Om du är orolig för ett visst område ska du påpeka detta så kan hen kan undersöka det noggrant. Skriv gärna ner på papper saker som ni undrar över och om det verkligen ska vara på det viset, en besiktningsman kan svara dig på dina frågor.

Ekonomin

Även om du har ett lånelöfte ska du gå försiktigt fram. En del banker ger höga lånelöftet som är svåra att betala när räntan väl stiger, vilket den onekligen kommer att göra i framtiden. Se till att göra beräkningar på dina framtida lån och amorteringar. Det är viktigt för dig att veta att du kommer att ha råd med allt.

Banken räknar med hög ränta när de undersöker för lånelöften, runt 7,5 % men hur skulle din budget se ut om det blev verklighet? Om en av er behöver byta jobb eller blir arbetslös, klarar ni av betalningarna på mindre inkomst? Var ärliga både mot er själv och mot er långivare, det vinner ni på i längden.

Spendera inte varenda sparad krona på handpenningen. Rätt som det är behöver du en ny torktumlare eller så går värmepumpen sönder. Du vill inte ta flera lån, till högre ränta. Ha alltid ett mindre sparande kvar för nödsituationer. Det är viktigt att ni har en budget för oförutsedda händelser så ni inte står där barskrapad och inte har pengar till det som behövs.