Detaljerna gör köket

En köksrenovering är ett stort åtagande och kan mynna ut i ett flera veckor långt projekt, inte minst på grund av planeringen och att invänta material. Just planeringen kräver mest arbete från din sida, resterande kan du alltid leja ut till hantverkare. Men du måste veta hur ditt drömkök ser ut och vilka funktioner som borde finnas med. Det blir alltid klumpigare att efterkonstruera lösningar som du kunde har fixat från start.

Stänkskydd

Stänkskydd borde finnas bakom diskhon och spis För att skydda vägg och baksidan av köksstommarna från vätska. Du får störst variation med kakel och det är därför det är det klassiska valet. Du kan kombinera flera färger och väggplattorna med varandra och skapa mönster. Ett stilrent kök med en dominerande färg kan brytas av med kakel eller så kan du cementera stilen på köket med tidsenliga väggplattor.

Eluttag

Ett modernt kök kräver flera eluttag, säkerligen fler än du kanske tror. Fundera själv var du kommer att stå när du gör olika saker: var kokar du kaffe, var ska micron stå, vilken del av bänken ska du baka på och vill du koppla in bordslampor och en radio i rummet? Bara där behöver du fem uttag och då har vi inte ens räknat med alla uttag du behöver för vitvarorna. Kontakta en elektriker så fort du har en färdig ritning över köket och planera elen i hela köket. Du kan med fördel skaffa några uttag som fälls in i bänkskivan, perfekt om du vill ha en köksö.

Beslag

En av detaljerna du kommer att ha mest utav är beslagen till luckor och lådor. Du kan skaffa små och infällda handtag som knappt syns, eller välja flådiga och stora varianter som lyfter köket och drar blickar. Ta alltid hem flera olika beslag och testa vilka som ser bäst du. Det kan vara lätt att förälska sig i ett beslag, men inse när de sitter på plats att de såg bättre ut i butiken.